Before and After: The Little Yellow Bungalow

When we moved to Arkansas 20 years ago, my parents bought a little yellow 1950s bungalow just barely big enough for our family of four.

This is what our home looked like when we moved in.

Over the next several years, this little house went under many minor and major changes inside and out, but the biggest by far was when my parents added TWO stories on top of the old house.

My mom found these photos for me last weekend, so I thought I’d share a little time-lapse of our house in the works.

Taking off the original roof (front and side views):

Starting to erect the walls of the new second story:

Boxing in the second and third stories:

Bringin’ out the Tyvek to waterproof the house pre-siding:

Adding siding, shingles, and finishing touches:

And here is the finished house!

I wish the most recent photos I had of the house weren’t taken in the dead of winter! It looks great in the spring with all the greenery out.

The changes inside the first floor weren’t as significant (my parents took out a wall, added new windows, and of course added the staircase going upstairs), but here’s a look at how the floor plan changed.

What was the kids’ shared bedroom became an office and my parents’ old bedroom got cannibalized for the staircase to the second floor.

You can see all the bedrooms got moved to the second floor, along with another bath. The third floor became the most versatile room in the house – part guest bedroom, part warm winter den.

I remember the excitement of finally getting to move upstairs and out of a shared room with my brother!  It was amazing to have triple the space we had before and enjoy some elbow room!

Now you can see where I get my itch to renovate. 🙂  Here’s a last look at the before and after side by side.  Didn’t my parents do an amazing job?

This entry was posted in Before and After, building and tagged , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Before and After: The Little Yellow Bungalow

  1. Oh wow, now that’s what I call a before and after. 🙂

    How long does it take to get finish?

    • Meredith says:

      It took probably a couple of years until we actually moved into our new bedrooms upstairs. My parents did 95% of the work themselves, so the process depended on when they had time. The shell went up pretty quickly, though, to prevent rain from getting in while we had the roof off!

  2. Amazing! That was a huge undertaking for them to do themselves. Obvious to see where your creativity and vision come from, not a lot of people would have seen the potential in the before house. Thanks for sharing. Also thanks for your kind comment on my wall project. It was time consuming but super easy. I’m already thinking I have a bathroom that might need a little stencil love! Thanks again.

  3. Morgan says:

    That is a serious DIY job right there! Wow! Looks amazing though! =]

  4. Oh my gosh, I’m amazed!!! And that’s unbelievable that they did most of it themselves – the confidence and skills they must have had! I don’t think I would have imagined that adding two stories would work so seamlessly – from the outside it looks as though that’s how the house was originally built. So cool, thanks for sharing!

    • Meredith says:

      I can’t believe they did it all themselves sometimes either! 🙂 My dad was a carpenter for many years and my mom is blessed with an amazing work ethic and lots of patience. Without that I’m not sure it could have happened!

  5. What a big change! The “new” house is really pretty and I am sure the layout must have been a whole lot nicer to live in!

  6. Dave says:

    You were right I did enjoy seeing these. Quite an undertaking to add a second story to a house. Did you have to do anything major with the structure to support the added weight?? Looks great though.

  7. Pingback: Graph Paper to Virtual Paper: The Heardmont Floor Plan | Welcome to Heardmont

  8. Pingback: Adventures in Almost House-Buying: Part 1 | Welcome to Heardmont

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *